Budva este metropola turismului din Muntenegru datorita marelui numar de plaje, iar asta o transforma în una din mult doritele destinatii turistice. Coasta din Budva are o lungime de 21 km si include 17 plaje amenajate, si e una din cele mai frumoase coaste din lume, frumusetea ei nu va va putea lasa indiferent. Dincolo de frumuseteanaturala a insulelor, plajelor si a crestelor muntoase, Budva este un oras cu o istorie bogata iar numeroasele lui monumente confirma acest fapt. Stari Grad este situat pe o mica peninsula si reprezinta o comoara a mostenirii culturale. Este plina de strazi înguste, piete si cladiri faimoase. De asemenea tot aici puteti vizita multe magazine, cafenele, restaurante si galerii. În timpul lunilor de vara, totul se transforma intr-un mare teatru de vara unde joaca numerosi artisti locali ori veniti din strainatate.

Becici

Este o locatie ideala pentru iubitorii “activi” ai marii deoarece are o multime de facilitati specifice sporturilor de apa. Becici este situat la aproximativ 2 km distanta de vechiul oras Budva, si este locul celor mai spectaculare plaje din marea Adriatica. O panorama marina minunata duce spre satul pescaresc cu minunatele sale restaurante, cafenele si magazine. De asemenea exista o viata de noapte activa în frumoasele si selectele baruri si cafenele din zona.

Mazarea sau “pisum sativum”, este o planta erbacee din familia leguminoaselor. Ea este una dintre cele mai vechi legume. Se crede ca oamenii au inceput s-o foloseasca pentru produsele alimentare inainte cu 20.000 ani, iar originea este din sud-vestul Asiei, Transcaucazia si Etiopia, in cazul in care astazi se gaseste in salbaticie.

Cultura a fost foarte populara in Sparta, Atena, China si Imperiul Roman. Pe masura ce Europa incepe sa cultive abia in secolul al optulea si secolul al 13-lea, a inceput sa fie utilizata pentru consum. S-a clasificat mai mult de 1000 de soiuri de mazare, care variaza in culoare, forma de boabe si pastai. Mazarea este utilizata de catre celebrul botanist Gregor Mendel, care a folosit cultura de a generaliza teoria ereditatii. In Romania, mazarea este folosita cel mai des, verde.

Mazarea este bogata in substante nutritive valoroase (vezi si alte alimente bune pentru nutritia ta: http://www.gatitul.ro/nutritie). In compozitia sa chimica, include vitaminele C, B1, B2, B5, B6, B9 si K1. Se gaseste, de asemenea, minerale de fier, calciu, fosfor, magneziu, zinc, seleniu, mangan si cupru, fibre si proteine. 100 grame de mazare contine 0.39 g lipide, 21.1 g carbohidrati, 8.34 grame de grasime. Ca o cultura leguminoasa, contine o multime de proteine.

Consumul de mazare, furnizeaza nutrienti care sunt importanti pentru functionarea normala a organismului. Vitamina C creste rezistenta si contribuie la formarea de tesut cicatricial. Fierul este implicat in formarea de celule sanguine ale caror deficit poate duce la imunitate scazuta, anemie si oboseala.

Are un rol foarte important vitamina K1, care este un activator al hormonului osteocalcinei. Acest hormon regleaza procesele metabolice, receptorilor de insulina, zahar din sange si grasime corporala. In cazul in care nu au fost luate suficiente vitamine, pot fi mineralizate oasee afectate. Dozele mari de vitamina K1 duce la o mai buna reglementare a zaharului din sange si reduce simptomele de osteoporoza. Acidul folic si vitamina B6 ajuta la reducerea homocisteinei, care contribuie la dezvoltarea aterosclerozei. Nivelurile ridicate de homocisteina pot fi predispuse la atacuri de cord, functie redusa a creierului si boli de oase. Consumul de mazare ajuta la imbunatatirea echilibrului de proteine. Acesta este bogat în proteine, care sunt mai usor de absorbit decat cele din carne.

Oamenii care au o alergie la legume sau sufera de tulburari gastro-intestinale, ar trebui sa fie atenti cu consumul de mazare. Acesta contine mai multe fibre si poate duce la formarea de gaze intestinale.

Mazarea este una dintre legumele preferate ale copiilor si adultilor si este una dintre cele mai rezistente legume. Pe langa utilizarea in gastronomie mazarea mai este folosita si in medicina naturista in tratarea bolilor renale si a surmenajului fizic si psihic.

Unele soiuri mazare au nevoie de un suport pe care se catara. Va recomandam sa faceti un gard de suport ce va ajuta la pastrarea pastailor de mazare departe de sol, rezultand boabe mai curate. Aveti nevoie doar de un gard ieftin din sarma si cativa stalpi. Cititi instructiunile de pe pachet pentru a identifica ce pretentii are soiul de mazare pe care il cumparati. Mazarea se cultiva pentru boabe. Daca mazarea este foarte cruda poate fi consumata si pastaia.