Fiecare loc din Valea Prahovei, cu infatisarea lui pitoreasca usor de perceput prin simturi, ascunde in sine traditii si dovezi ale unei vieti framantate ce trebuie inca o data dezvaluite.
Fiecare loc isi are istoria sa, trecutul sau, pe care suntem datori sa le cunoastem.
Un loc incarcat de istorie si cu o mare insemnatate pentru noi este si Castelul Peles din Sinaia. Imaginea actuala a castelului difera fundamental de infatisarea sa din 1883.
Peles CastlePeles Castle
Arhitectura exterioara se incadreaza predominanat in stilul Renasterii germane, mai putin terasele dispuse in amfiteatru, cu fantani arteziene, balustrade, vase si statui din marmura sculptate de italianul Romanelli din Florenta, caracteristice Renasterii italiene. In interior cele peste 150 de camere au fost construite in stiluri variate si au primit de-a lungul timpului destinatii diferite.
In fata castelului se afla un imens parc conceput in stilul Renasterii italiene, dupa planurile lui Knetchtel, fostul gradinar al imparatului Maximilian.
Dar modificarile ulterioare au imprimat parcului si un stil englezesc reprezentata de peluze largi, insinuate prin cotiturile aleilor si de boschetele de arbusti ornamentali. Prin aspectul sau general, parcul din fata castelului Peles constituie un cadru in care se impletesc trasaturile specifice mediului natural cu cele artistice, adaugate de arhitecti si constructori, pentru realizarea unei armonii cat mai perfecte.
De altfel, celelalte doua castele mai mici si mai noi (Pelisor, in stilul Renasterii si Foisor, in stil elvetian), impreuna cu parcul, constituie un frumos complex de arhitectura care i-a adus renume orasului Sinaia si care ii confera inca o data epitetul de “Perla a Carpatilor”.
Castelul Peles este singurul castel din Europa realizat in cea mai mare parte din lemn, si inca de la intrarea in castel vizitatorul este uimit de bogatul design interior al castelului caracterizat de abundenta decoratiilor din lemn si este cuprins de atmosfera de demult.

Statiunea Busteni, cea de-a doua poarta de patrundere in Bucegi, sunt punctul de plecare a multor trasee turistice. Traseul se parcurge cu telecabina si pe jos, pe poteci turistice marcate, in 5-6 ore. la cabina Babele ajungem in circa 15 minute.Babele din muntii Bucegi Scurtul episod ne ofera imagini unice asupra vaii salbatice, in care singureele semne ale interventiei omului sunt poteca in serpentine marunte si putinii stalpi de fier ce sustin cablul telecabinei. In peretii stancosi cu forme bizare se schiteaza varfuri inguste, pe care adesea se pot vedea capre negre. In cele cateva minute trecem in revista padurea de fag si conifere, palcurile de zapada, jepii compacti sau razleti, insinuati sub peretii verticali si pajistile alpine. Sfinxul. Stanca cu infatisare de om priveste spre cercul de precesie al echinoctiilor. Megalitul capata conturul cel mai limpede la 21 noiembrie, cand apune soarele. Babele. Alaturi de Sfinx se inalta grupul de stanci cunoscute sub numele de “Babele”. Pastrand legatura cu Sfinxul ele au fost supranumite “Altarele ciclopice din Caraiman” fiind inchinate Pamantului si Cerului, Soarelui si Lunii ca si lui Marte, zeu al razboiului si al agriculturii.