5 Reguli despre eticheta servirii vinului

Posted by lizuk 12 January, 2012

“Eticheta” este unul din acele cuvinte care include o multime de asociatii, multe dintre ele negative. A respecta o anume eticheta sau protocol inseamna a te conforma unui set de reguli, pe ceea ce mare majoritate a oamenilor, inclusiv eu, le desconsidera.
Daca unele reguli sunt amintiri din acea era indepartata in care nu puteai sa intri in cel mai bun restaurant din oras fara sacou sau camasa, exista o explicatie pentru eticheta servirii vinului.

Pentru a fi mai clar, exista cunoscatori de vin si iubitori de vin, sau cei care doar apreciaza vinul. Primii sunt mai severi in tratamentul, servirea si degustarea vinului.

Principiile de baza ale etichetei servirii vinului si consumarii lui care urmeaza sunt pentru cei carora le place un pahar doua de vin din cand in cand, poate chiar cei care au o mica pivnita si vor sa isi mareasca cunostintele, aprecierea si, mai presus de toate, placerea.

Regula 1

Determinarea temperaturii optime
Vinul este viu. Are o chimie complexa care se schimba cu temperatura si mediul. Numai pentru acest motiv si pentru a gusta esenta vinului, este importanta depozitarea lui corecta, la temperaturi inre 8 si 18 grade Celsius. Nivelurile temperaturii de servire pot camufla defectele din anumite vinuri si pot spori gusturi subtile in altele. O regula simpla este sa te uiti la ceas cand racesti vinul.

Ii ia aproximativ 10 minute sa ajunga la (2-4C) in majoritatea frigiderelor si tot atat sa ajunga la temperatura camerei.

Regula 2

Timpul de scoatere a dopului
Sunt cateva reguli de baza la scoaterea dopului. Pentru vinuri rosii, trebuie indepartat dopul cu o ora inainte de a-l servi. Procesul de oxidare va consolida buchetul vinului si va va ajuta sa distingeti intreaga lui aroma. Expresia �lasa-l sa respire� cu siguranta ca isi are locul aici. Intradevar se poate si decanta vinul pentru a-l lasa sa respire, dar mai multe despre acest subiect mai tarziu.

Vinurile albe tind sa piarda din calitate cu cat sticla este lasata deschisa la temperatura camerei. Scoateti dopul chiar inainte de servire.

Regula 3

Decantarea vinului
A decanta sau a nu decanta: iata intrebarea. Unii se intreaba de ce restaurantele fac atat spectacol din asta. Adevarul este ca poate adauga o cu totul noua si pozitiva dimensiune gustului vinului.
Anumite vinuri sunt candidatele perfecte pentru decantare, cum ar fi vinurile albe si cele Porto. Aceste vinuri tind sa adune multe sedimente amare pe fund si prin urmare, o turnare lenta in decantor tinde sa separe vinul de aceste impuritati nedorite.

Celalat motiv principal pentru decantarea vinului este expunerea lui la oxigen. Anii de sigilare fara oxigen creaza caracterul vinului rosu, dar la deschidere este nevoie de turnarea lui intr-un recipient cu gura larga.
Reactia chimica care urmeaza elibereaza aroma vinului, o componenta cheie a placerii. Paharele pentru vin rosu au margini largi cu un scop. Decantati vinul incep si lasati-l linistit la temperatura camerei o ora. Rezultatul va fi total diferit fata de acel obinut daca l-ai bea direct.

Regula 4

Turnarea vinului
Exista o modalitate anume pentru turnarea unui pahar de vin? Detaliile au devenit o obsesie, incat trebuie sa existe o eticheta si pentru un lucru atat de simplu? Ei bine, raspunsul este DA. Dar regulile sunt foarte simple.
In lumea vinurilor, exista cele cu bule si cele fara. Daca vinul are bule, turnati-l de-a lungul peretelui paharului pentru a proteja bulele. Daca vinul este plat, turnati-l in centrul paharului pentru a permite buchetului acestuia sa patrunda paharul si sa urce in sus.

Niciodata nu umpleti un pahar cu mai mult de doua treimi sau chiar jumatate. Daca aveti de gand sa serviti mai multe tipuri de vin de-a lungul unei mese, serviti chiar mai putin decat un pahar. Bineinteles, depinde si de tipul petrecerii.

Regula 5

Folositi paharele potrivite
Paharele de vin sunt diferite si cateodata este greu sa-ti dai seama ce terbuie la ce. Alegearea paharului potrivit este importanta totusi la aprecierea vinului si lucreaza in paralel cu temperatura. Dupa cum am mentionat mai inainte, gura larga a paharului de vin rosu este necesara.

Acelasi principiu este la paharele de cognac sau brandy.

Aromele si gusturile complexe sunt mai usor de patruns cu pahare cu margini largi, subtiri. Placerea unui cognac fin ar fi aceeasi daca l-ati servi dintr-un pahar de sampanie? Ma indoiesc.

La paharele de vin alb, este chiar opusul. Trebuie sa fie mult mai inguste si subtiri, ale iau forma unei lalele pentru a intensifica aromele clasice ale vinului alb. Paharele de vin alb nu sunt atat de ascutite sau unghiulare ca cele de sampanie sau vin alb de desert, dar sunt oricum diferite de cele de vin rosu.

La final, forma paharului joaca un rol hotarator in aprecierea si placerea unui vin bun.

Respectati regulile pentru servirea vinului

Regulile exista pentru a fi incalcate dar in cazul regulilor pentru eticheta servirii vinului, va sugerez sa le respectati. De ce sa stricati o sticla buna de vin, cand puteti mari placerea cu ajutorul unor pasi simpli?
Noroc!


Categories : chestii interesante Tags :

Comments

No comments yet.


Sorry, the comment form is closed at this time.