Vascul este un tufis semiparazit din familia Viscaceae, originar din Europa si Asia. Planta sacra la druizi, vascul este utilizat pentru proprietatile sale terapeutice de peste 2000 de ani.
Vascul paraziteaza alte doua sute de plante, regasindu-se pe pomi fructiferi, in special mar si par, dar si pe castan, ulm, plop, tei, fag, salcie sau, mai rar, stejar. Aceasta planta se recolteaza primavara, inainte de aparitia fructelor bace; se folosesc ramurile tinere si frunzele. Vascul contine vitamine si minerale, acizi organici, care ajuta la protejarea sistemului cardio-vascular.

Compozitia chimica: variabila in functie de gazda parazitata, este reprezentata de: viscotoxine (proteine bazice, care inhiba multiplicarea celulara), glicopeptide (lectine) si poliholozide,ambele grupe cu proprietati imunostimulatoare, lignani, cu efect de crestere a fortei de contractie a inimii, flavonozide, acizi polifenolcarboxilici, antioxidanti, amine, dintre care colina si acetilcolina cu actiune hipotensiva, aminoacizi si triterpene.

Cantitatea compusilor depinde de perioada de recoltare (este mai mare primavara decat in restul anului) si de gazda (vascul de mar este mai bogat decat cel de plop sau salcam).

Vascul are proprietati anticanceroase. Planta contine insa si un alcaloid toxic, care poate duce la intoxicatii in caz de folosire in doze neadecvate. Toxicitatea maxima a vascului apare iarna, iar cea mai mica vara.

Efecte: Vascul este un excelent remediu pentru hipertensiunea arteriala, mai ales in combinatie cu preparate de paducel. Vascul exercita o actiune complexa asupra sistemului circulator, fiind un vasodilatator arterial, protector vascular la nivel cerebral si periferic, dar si un depresor vagal, care are ca efect rarirea ritmului cardiac.

Alte efecte: imunostimulant, diuretic, antiinflamator in afectiunile articulare, sedativ, antineoplazic, antiepileptic (in medicina traditionala) si tonicardiac de tip digitalic si determina contractii ale musculaturii uterine. Vascul poate fi folosit cu succes si impreuna cu planta de aloe vera care are de asemenea un rol important in detoxifierea si regenerarea organismului, dar poate fi folosit si extern pentru ingrijirea tenului , stimuland regenerarea celulara, hidratand si intinerind astfel pielea.

Indicatii: hipertensiunea arteriala, mai ales cand este asociata cu tahicardie sinusala, ateroscleroza , coree si nevroza. Indicatiile vascului variaza dupa gazda parazitata. Astfel, in tratamentul hipertensiunii arteriale, cel mai indicat este vascul paducelului, cel al stejarului fiind mai activ in boli neurologice. De asemenea, se considera ca vascul ulmului este mai activ asupra cancerului pulmonar, cel de pin in tumori epiteliale, cel al plopului pentru cancerul de vezica urinara si de rinichi.

Contraindicatii: sarcina, infectii cronice, alergie la proteine. Fructele bace sunt otravitoare, iar administrarea indelungata a preparatelor pe baza de vasc poate avea efecte toxice asupra ficatului. Toxicitatea vascului este diferita de la o gazda la alta, fiind controversata; dupa unii autori, cel mai toxic ar fi vascul plopilor,dupa altii cel al pomilor fructiferi si al bradului.

Administrare: pulbere de frunze uscate– 2g pe zi; tinctura 1:5 in alcool 45%, 0,5ml; extract apos din patru lingurite produs vegetal uscat infuzat in 250 ml apa si lasat la macerat 8-12 ore, se beau doua cani pe zi. Exista numeroase preparate pe baza de extract apos de vasc conditionate sub forma de fiole pentru administrarea parenterala (intravenoasa sau subcutanata), indicate in terapia antineoplazica (Iscador,Vysorel, Helixor etc). Gemoterapia utilizeaza mladitele de vasc recoltate primavara si puse la macerat in solutie hidrogliceroalcoolica in dilutie centezimala, cate 20-50 de picaturi de trei ori pe zi.

Comments are closed.

Post Navigation