Piata fortei de munca americane este extrem de diversa si in acelasi timp foarte specializata.

De la receptionera care da binete clientilor si pina la sefii de departament ai marilor companii publicitare, experienta este principalul criteriu de evaluare si de selectionare al candidatilor.

Schimbarea permanenta a parametrilor economici si mediul extrem de competitiv in care firmele sint nevoite sa
supravietuiasca, nu lasa loc pentru riscuri inutile, perioade prelungite de instructaj sau timpi morti in productie.

Acestea sint si motivele pentru care orice patron sau sef de firma incearca sa atraga, in primul rind, pe acei candidati a caror experienta se potriveste ca o manusa cu nevoile companiei respective.
In aceste conditii, nu e de mirare ca experienta devine la fel de importanta daca nu chiar mai importanta decit educatia.

Experienta ceruta poate fii de mai multe tipuri, de la experienta generala, intr-un anumit domeniu de activitate, pina la experienta specifica cum ar fi, in interiorul domeniului respectiv experienta de lucru cu o anumita tehnologie, program de calculator, un anumit tip de client, etc.

Nu va faceti iluzii! Slujbele de “supravietuire” sint de multe ori la fel de greu de obtinut in cazul in care lipseste
experienta.

Lipsa de experienta este fara indoiala un handicap major, pe de alta parte “specializarea” peste masura poate avea consecinte nedorite din cauza ca poate aduce o etichetare nedorita si poate bloca accesul la o cariera diferita.

Putinele slujbe care accepta candidati fara experienta o fac din pacate din motive nefavorabile angajatului si anume, salarii mici, lipsa de beneficii si instabilitate permanenta.

Nou veniti se confrunta in general cu o situatie aparte, dat fiind faptul ca le lipseste cu desavirsire experienta de munca americana.

Acesta este si unul dintre principalele motive pentru care cineva proaspat venit trebuie sa treaca mai intii prin furcile caudine ale slujbelor “de jos” inainte de a fi considerat pentru pozitii corespunzatoare pregatirii sau
experientei din tara.

Oricine se poate confrunta cu lipsa de experienta, de la cei proaspat iesiti de pe bancile scolii pina la cei care isi schimba carierele, si nu in ultimul rind cei care incearca sa intre in domenii de activitate mai bine platite.

Mai devreme sau mai tirziu fiecare se confrunta cu o dilema :
” Cum sa dobindesc experienta daca nimeni nu este dispus sa ma angajeze?”

Cu toate ca nu exista un raspuns general valabil, un lucru este cert, exista numeroase situatii in care persoane fara experienta ajung sa detina pozitiile dorite si nu de putine ori acest lucru se intimpla in ciuda unei competitii acerbe.

Citeva din strategiile menite sa contracareze neajunsurile lipsei de experienta sint:

1.In primul rind, orice experienta cit de cit apropiata de cerintele angajatorului, trebuie scoasa in evidenta la interviu si totodata reliefata in resume; in general experienta din tara are putina importanta( cu exceptia poate, a domeniilor tehnice) dar ea reprezinta un punct de reper pentru un posibil angajator;

2. Luati in considerare orice “experienta transferabila”; prin aceasta americanii inteleg experienta similara dobindita insa intr-un domeniu diferit de activitate. De exemplu: abilitatea de a comunica eficient si concis poate fi un atu atit intr-o slujba de vinzari, precum si intr-una de relatii cu publicul;

3.Dobinditi experienta ceruta in cadrul asa-numitului voluntariat, care apropo, este extrem de popular in America.

Cu toate ca perspectiva de a lucra pe gratis este ultimul lucru care i-ar putea suride unui proaspat expatriat, ea confera experienta mult dorita si in in plus reprezinta dovada clara ca esti gata sa faci ” orice” ca sa obtii slujba respectiva.
Aceasta este una dintre calitatile mult apreciate la noi angajati.
Un individ gata “sa faca orice” va fi dispus” sa lucreze ore suplimentare, sa suplineasca colegii de echipa sau sa-si sacrifice planificarea de concediu pentru a sustine firma in momentele cheie. Din punct de vedere al
patronului acest tip de loialitate este mana cereasca.

Daca perspectiva de a lucra pe gratis nu numai ca nu va suride, dar nici macar nu e posibila din punct de vedere financiar, cautati un voluntariat part-time.

In felul acesta dobinditi experienta necesara si in acelasi timp va procurati banii necesari cheltuielilor zilnice.

4. In afara de voluntariat, un alt mod de ati face “intrarea” intr-un anumit domeniu sint pozitiile part-time si cele temporare.
Aceste slujbe sint in general mai accesibile datorita faptului ca responsabilitatile sint mai mici si ca atare si pretentiile angajatorilor sint mai scazute.

5.Dobindeste experienta in interiorul firmei unde esti angajat!
O miscare utila este ocuparea unui post inferior ca responsabilitati si remuneratie, in cadrul unei firme care are
pozitiile vizate de tine; invata tot ce poti pe postul tau, dupa care ofera-te sa iei citeva responsabilitati in plus, sau pur si simplu gaseste pe cineva dispus sa te invete lucruri suplimentare. La momentul oportun, fa o cerere pentru pozitia care te intereseaza pe tine sau cauta o pozitie similara la o alta companie.

De exemplu, in cadrul unei cabinet medical una dintre asistente doreste sa-si schimbe profilul si sa lucreze in
departamentul de “medical billing”.Nimeni nu o ia in considerare si toata lumea ii sugereaza sa faca un curs.
Pretul cursului este prohibitiv si in plus, cu toata diploma, sansele de angajare sint conditionate de experienta de munca.

Dupa citeva tentative nereusite, ii vine o idee; apeleaza la una dintre functionarele din departamentul de administratie si se ofera sa o “ajute” in schimbul invatarii operatiilor de baza legate de “medical billing”.

Sase luni mai tirziu asistenta in cauza isi pierde slujba dar in schimb are sansa sa prinda o pozitie de “medical billing”.

Un alt exemplu ilustrativ este povestea clasica a secretarei directorului, care ajunge sa cunoasca atit de bine
dedesubturile afacerii, incit in urma demisiei sefului ei, consiliul de conducere o invita sa preia conducerea. De
mentionat ca aceste “secretare” sint, nu intimplator, alese pe sprinceana. Ele “tin” sub control nu numai programul sefului ci si viata companiei.

Acest tip de “secretara” este de obicei o persoana cu studii superioare, abilitati excelente de comunicare si enorm de multa energie. Programul lor de lucru depinde in totalitate de agenda de lucru si mofturile sefului…

In afara de relatii, oportunitati profesionale, etc. aceste slujbe sint adeseori frumos retribuite. O astfel de “executive secretary” poate incasa anual un 70.000-80.000 de dolari cu conditia sa lucreze in metropole de tipul New York-ului.

6. In fine ultima varianta este sa convingi potentialul angajator ca entuziasmul, pasiunea si nu in ultimul rind
capacitatea ta intelectuala pot suplini cu brio lipsa de experienta.

De multe ori un candidat extrem de bine motivat este de preferat unuia experimentat dar mai putin motivat.

Un exemplu extrem de graitor este cel al unei tinere aspirante la un post de vinzari farmaceutice in cadrul marii
companii farmaceutice Merck. Desi experimentata intr-ale afacerilor, ea este complet lipsita de experienta in domeniul vinzarilor farmaceutice.

Tinara cu pricina se hotaraste sa faca tot posibilul ca sa impresioneze departamentul de resurse umane si ca atare, la interviu, vine pregatita cu un dosar burdusit cu tot felul de documente, intitulat “de ce Merck?”
Inauntrul acestui dosarel ea a inghesuit toate “probele” necesare pentru sustinerea dizertatiei pe tema respectiva, incepind cu date istorice legate de companie si terminind cu cele mai importante si elocvente
momente din cariera ei profesionala. Cei trei intervievatori sint atit de impresionati incit ii ofera slujba pe loc.

Comments are closed.

Post Navigation